Gyvenimo įgūdžių ugdymo stovykla

Panevėžio, Alytaus, Birštono, Druskininkų, Telšių, Raseinių, Kupiškio, Utenos ir kt. surengė 4 dienų „Gyvenimo įgūdžių ugdymo stovyklą“.

Išsėtine skleroze Lietuvoje serga daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Šios centrinės nervų sistemos ligos didžiulė problema tame, kad ji vis dar yra nepagydoma: nuolat atrandami nauji vaistai, padedantys valdyti ligą. Tačiau to maža.

Gausiai susirinkusiems ligoniams ir juos slaugantims asmenims padėjo savo pranešimais: „Nerimas, sergant išsėtine skleroze: kaip pagerinti psichikos sveikatą“ LSMU psichiatrė doc.dr.gydytoja Vesta Steiblienė; „Išsėtinės sklerozės imunomoduliuojančio gydymo pasirinkimo galimybės“ Santariškių IS centro doc.dr.Rasa Kizlaitienė; „Išsėtinės sklerozės gydymo monitoravimo svarba“ Santariškių IS centro dr.Nataša Giedraitienė.

Klaipėdos universiteto Reabilitacijos katedros vedėja doc.Julija Andrejeva vizualiai pademonstravo „Watsu“ kvėpavimo ir terapijos vandenyje pratimus, o atskiroms stovyklautojų grupėms su psichologė Reiki Mercar meistre Rūta Janulevičiene pasidalino savo praktine patirtimi, dirbant dideliais fiziniais ir psichologiniais iššūkiais su sunkiais pacientais. Kiekvieną rytą atskiras stovyklautojų grupes prie jūros ar beržyne jos mokė, kaip saugiai ir kokius pratimus atlikti, kad stiprinti dėl ligos silpstančius raumenis; susigrąžinti saugumo jausmą; įveikti neigiamus įsitikinimus ir emocijas.

Lina Janulevičienė-Andragogė su medicinos slaugytoja interaktyviu metodu per kūrybinius klausimus, vizualizaciją piešiniais nestandartiškai keitė supratimą „Kaip komunikavimo kokybė tarp paciento ir medicinos darbuotojų atsiliepia gyvenimo kokybei (abipusiai)“.

Kiekvienas užsiėmimas, paskaita, seminaras išsėtinės sklerozės pacientams buvo aktualūs, vertingi. Vieniems ypač patiko dėl vaistų vartojimo ir jų jau praktiškai patirto paveikio išaiškinimo, kitiems – dėl gebėjimo suprasti dėl ligos patirtas pykčio emocijas, nerimą, liūdesį, depresijos simptomus ir jų įveikimo būdus. Tačiau visiems patiko viskas: be jau minėtų užsiėmimų ir mankštos, ir kultūrinės Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos skyrių programos, ir mecosoprano Juditos Leitaitės ir smuikininkės Paulina Daukšaitės koncertas.

Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos įvykdyta „Gyvenimo įgūdžių ugdymo stovykla“ pagal Veiklų rėmimo programą, kurią finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas ir  farmacinės kompanijos  „Jansen“ ir “ Sanofi“.

Angelė Pabrickaitė

Kauno apskrities sergančių IS draugijos „Oremus“ narė