Insulto diagnostikai bus taikomi dar aukštesni reikalavimai

Šiandien buvome pakviesti į SAM organizuotą spaudos konferenciją ,kurios metu buvo pristatytos naujovės, kurios leis operatyviai užtikrinti kokybišką diagnostiką ir gydymą esant ūmiam galvos smegenų insultui.

Spaudos konferencija SAM

Spaudos konferencijoje dalyvavo:Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga;Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė;Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Neurologijos centro vyr. gydytojas neurologas  prof. Dalius Jatužis;Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neurologijos klinikos vadovė, Lietuvos insulto asociacijos prezidentė  prof. habil. dr. Daiva Rastenytė;Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Insulto centro vadovas doc. Aleksandras Vilionskis.

Insulto diagnostikai bus taikomi dar aukštesni reikalavimai – patvirtinti aiškūs, detalūs visų įstaigų veiksmai ir jų seka, kaip turi būti nustatytas ūminis galvos smegenų insultas, kaip ir kur pacientas turės būti pervežamas, kokie tyrimai jam turės būti atlikti. Taip pat nustatyta šių veiksmų kontrolė, kuri padės sumažinti netiksliai ar netinkamai nustatytos diagnozės ar insulto gydymo atvejų bei išsaugoti daugiau žmonių gyvybių, išvengti neįgalumo ir padidinti jų kokybiško gyvenimo po insulto galimybes.

 Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakyme, kuris įsigalioja nuo 2020 sausio 1 dienos.

Ministro A. Verygos teigimu, dabartinė situacija, kaip ir kur pacientams yra diagnozuojamas arba bandomas diagnozuoti, o dar blogiau – bandomas gydyti insultas, išties kelia didelį nerimą.

 „Nepaisant to, kad ir šiuo metu galioja gana aiškios taisyklės, jog insultai turi būti diagnozuojami ir gydomi tik insulto klasteriams priklausančiose gydymo įstaigose, situacija, deja, yra kiek kitokia. Tai paaiškėjo baigus septynių iš penkiolikos tikrinamų rajoninių ligoninių planinę kontrolę. Rasta pažeidimų nustatant ir gydant ūminį galvos smegenų insultą. Tai reiškia, kad pacientai ne visada galėjo gauti kokybišką gydymą, kokį gautų insultų klasteriams priklausančiuose centruose, kurie specializuojasi ir geba tai atlikti profesionaliai bei operatyviai. Tokia situacija toliau negali tęstis. Negalime leisti rizikuoti žmonių sveikata ir gyvybėmis. Tad griežtinami reikalavimai dėl pacientų gerovės“, – sako ministras A. Veryga.

Tikėtina, kad įstaigos, neturinčios pakankamų kompetencijų ir reikiamos įrangos šioms paslaugoms teikti, tai darė iš dalies norėdamos gauti daugiau pinigų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, nes insultų diagnozavimas ir gydymas yra gerai apmokama paslauga.