Seimas pritarė kitų metų PSDF biudžetui

Seimas patvirtino svariai didėjantį kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą. Jis, planuojama, 245 mln. eurų bus didesnis nei šiemet ir iš viso sudarys 2,3 mlrd. eurų, išlaidos – 2,1 mlrd. eurų.

Pasak ministro Aurelijaus Verygos, tai, kad pastaruosius kelerius metus užtikrinamas PSDF biudžeto augimas, džiugina. Taip atveriamos galimybės didinti paslaugų prieinamumą pacientams, pradėti kompensuoti iki šiol nekompensuotas paslaugas, vaistus.

„Džiaugiuosi jau kelerius metus iš eilės gausėjančiu PSDF biudžetu, kas reiškia didesnes galimybes atliepti daugiau žmonių poreikių. Augantis kitų metų biudžetas leis apmokėti naujas, iki šiol nekompensuotas gydymo paslaugas, kompensuoti daugiau būtinų vaistų pacientams, ypač sergantiems vėžiu ar kitomis sunkiomis ligomis. Nemažiau svarbu ir tai, kad išlaikysime tendenciją kelti paslaugų įkainius, leisiančius ir toliau didinti medikų algas, gerinti jų darbo sąlygas, kad specialistai norėtų likti ir dirbti Lietuvoje“, – sako ministras A. Veryga.

2020 m. PSDF biudžeto pajamas sudarys: privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, administruojamos „Sodros“ – daugiau nei 1 mlrd. 582 mln. eurų, valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, draudžiamus valstybės lėšomis – daugiau nei 650 mln. eurų, valstybės biudžeto asignavimai – 40,1 mln. eurų, kitos PSDF pajamos – apie 32,5 mln. eurų.

Augančias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: 118,3 mln. eurų (8,5 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 10,3 mln. eurų (2,9 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 5 mln. eurų (8,5 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, apie 1,5 mln. eurų (12 proc.) didės išlaidos ortopedijos techninėms priemonėms.

Kaip ir kasmet, didesnį dėmesį ketinama skirti prevencinėms programoms ir paskatinti žmones jose dalyvauti, taip pat finansuoti kitas PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos programas, tad 13,7 mln. eurų (11,6 proc.) didės lėšos sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms.

Be to, Seimas jau anksčiau pritarė siūlymui keisti PSDF biudžeto lėšų naudojimo taisyklę. Tad nuo kitų metų pagal vieną biudžeto išlaidų eilutę susidaręs lėšų perteklius galės būti panaudojamas lėšų trūkumui pagal kitą PSDF biudžeto išlaidų eilutę padengti. Tai leis užtikrinti efektyvesnį ir racionalesnį, pacientų interesus atitinkantį PSDF biudžeto lėšų naudojimą ir valdymą.

Sveikatos priežiūra Lietuvoje finansuojama PSDF biudžeto lėšomis, PSD ir jo fondą administruoja Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

SAM Spaudos tarnyba