Startavome Dvišalio Bendradarbiavimo projektu“Lietuvos ir Islandijos partnerystė dėl IS“

 

EEE finansinių mechanizmų Aktyvių piliečių fondo kontekste ,LISS startavo su  Dvišalio bendradarbiavimo projektu „Lietuvos ir Islandijos partnerystė dėl išsėtinės sklerozės“

Giminingų organizacijų skirtingose šalyse bedradarbiavimas padeda dalintis žiniomis, patirtimi ir praktika, mokytis vieniems iš kitų, rasti naujų idėjų ir būdų kaip galima įtraukti sergančiuosius IS ir jų artimuosius į socialinę veiklą.

Vizito detalės ir dienotvarkė buvo iš anksto suderinta ir Reikjavike mūsų atstovų laukė šiltai,draugiškai nusiteikę žmonės,atviri savo patirties pasidalijimui.

Iš ankstesnių susitikimų Europos IS Platformos renginiuose ,turėjome žinių,kad organizacija yra stipri  tiek savo struktūra, tiek ir išvystytais gebėjimais organizuoti švietėjiškas kompanijas.Be to Islandijos draugija gyvuoja jau 50 metų ir turi kuo pasigirti-yra stipri finansiškai, vykdo daugybė projektų, glaudžiai bendradarbiauja Skandinavų šalių IS draugijų kontekste.O reikšmingiausia- turi savo reabilitacijos centrą. Įdomu tai, kad reabilitacijos centras Reikjavike atstoja Santarvės ir susitikimų namus, į kurį kasdien renkasi 70-80 žmonių (nors draugijoje yra viso tik 722 žmonės) Tai ne tik reabilitacija sergantiems IS žmonėms, bet ir įvairių būrelių, darbų , seminarų vieta.

O kadangi nuo kitų metų planuojame atidaryti Vilniuje IS privatų reabilitacijos centrą , tai mums su Julija Andrejeva (Klaipėdos Universiteo prof.kineziterapeute) buvo ypač įdomu gauti žinių, patirtiessusipažinti su naujovėmis, kurias jie taiko kompleksinei reabilitacijai.

Islandai domėjosi Lietuvos IS Sąjungos veikla.Jie pripažino, kad turint tik 20 metų patirtį (kurį LISS švenčia šiais metais) vykdo tiek daug švietėjiškos veiklos, seminarų, renginių,stovyklų . Abi pusės pasikeitė informacija kokiais mechanizmais ir įrankiais vadovautis siekiant atstovauti sergančiųjų teises  bei koordinuoti regionų veiklą ir kokios galimos bedradarbiavimo kryptys.

Aptarta tolimesnio bendradarbiavimo ir projekto tęstinumo koncepsija.