Vasaros jaunimo stovykla „Jaunystė be stabdžių“

Vasarai nedrąsiai žengiant po karantino apribojimų, o jaunuoliams po neįprastai kitokių mokslo metų, ilgai sėdint kitoje ekrano pusėjė, ir su draugais bendravus tik virtualiai, liepos viduryje LISS organizavo Vasaros savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo stovyklą jaunuoliams (15-18 m.) „Jaunystė be stabdžių“.Tai stovykla- į kurią buvo  kviečiami jaunuoliai (merginos ir vaikinai kuriems diagnozuota išsėtinė sklerozė ) grįžti iš virtualybės į realius pasimatymus.

Pradžioje buvo daug nerimo kaip pavyks prikviesti paauglius ir jaunuolius į stovyklą.Ar jie norės viešintis,ar nepabijos atskirai pagyventi be tėvų.Todėl po gydytojų rekomendacijų ir padrąsinimų norinčių atsirado daugiau nei buvo numatyta .

Tad  Į šešių dienų vasaros stovyklą netoli Aukštadvario,Trakų raj. atvyko 12 jaunuolių ,kuriems talkino 5 savanoriai ir, be abejo, pripažintas jaunimo stovyklų vadovas ir moderatorius -Rimas Puzinas.

Stovyklos dalyviams buvo sudarytos laisvas ir neįpareigojantis tvarkaraštis,atsižvelgiant į kiekvieno dalyvio norą,pomėgius ,kur kiekvienas galėjo realizuoti savo gebėjimus įvairiose srityse.

Buvo atsižvelgta ir į gydytojų rekomendacijas.Mums  talkino neurologė Jūratė Laurynaitienė,reabilitologė Julija Andrejeva,psichologė Vaiva Diržytė. Po ligos diagnozės neretai prireikia  psichologų pagalbos.Tačiau gyvenimas rodo kad psichologinė pagalba turi naudos tuomet kuomet ji ateina savaime per veiklą,pomėgius ir artimo supratimą. Juolab,kad paaugliai, kurie pradeda gydymą iki pilnametystės, ligos atakas patiria ženkliai rečiau,sunkūs ligos atvejai, vaikams yra itin reti .O judėjimas, fizinė veikla,nusiteikimas  ir gebėjimas sieti mokymąsi, veiklą bei poilsį-yra būdas valdyti ir kontroliuoti ligą.

Taip pat buvo sudarytos galimybės iš arčiau susipažinti su vietove,kurioje vyko stovykla – suorganizuota pažintinė-kultūrinė kelionė po Aukštadvario regioninio parko įžymiąsias vietas. Įdomiai apie gimtąjį miestelį stovyklautojams papasakojo vietinis miestelio gyventojas ir mokytojas Jonas Vilūnas. Jis parodė Aukštadvarį kitokį – nekasdienišką. Juk dėl daugybės kalvų ir ežerų Aukštadvario apylinkės yra vienos gražiausių Lietuvoje! Jaunoliai aplankė  Kartuvių kalną,Nikronyse esantį Muravjovo akmenį,Velnio duobę.

Vis dėlto bene daugiausiai įspūdžių stovyklautojams paliko naktinis žygis į mišką rankose nešantis pačių sukurtus žibintus. Nors kai kurie tėvai baiminosi, net ir patys jauniausi 15-mečiai paaugliai naktinį žygį atlaikė puikiai.

Todėl nepamirškime, kad teigiamos drauge patirtos emocijos ir gera fizinė sveikata įtakoja tolimesnį jaunuolių gyvenimą – ugdo visavertiškumo ir pasitikėjimo savimi jausmą. Visa tai rodo, kaip svarbu formuoti ir ugdyti jaunų žmonių sveiką gyvenseną, saviraiškos įgūdžius bei kūrybiškumą per  sportą ,bendravimą ir saves pažinimą.