Gerą nuotaiką susikursime patys. Projektas“Mintyje su jausmais“

Suprasti savo nuotaiką ir pamatyti ryšį tarp to, ką mąstome, ir to, ką jaučiame yra pirmas svarbus dalykas, padėsiantis suprasti savo nuotaikų kaitą ir judėjimą jausmų pasaulyje.

“Mūsų bendravimas ir gyvenimo kokybė daugiausia priklauso nuo emocijų ir sugebėjimo suderinti savo emocijas, jausmus, vertybes, tikslus, pasaulėžiūrą ir interesus su kitais žmonėmis”-,taip pradėjome projekto “ Mintyje su jausmais” seminarų ciklą,kurį moderuoja psichologas Vidmantas Kyla ir psichiatrė Ela Gudinova,jau gerą dešimtmetį išvykę pagal mainų programą iš  Lietuvos ir sėkmingai dirbantys Italijoje,Turino reabilitacijos klinikoje  su  išsėtine skleroze sergančiais pacientais. Su šiais psichologais susipažinome vykdant EU finansuojamą projektą “Heppy”.

Bendradarbiavimas išsivystė į draugystę ir šie puikūs specialistai sutiko perteikti savo žinias ir pasidalinti sukaupta patirtmi su mūsų pacientais,bei jų artimaisiais.Ypatingai atkreipiant dėmesį į sergančių nepilnamečių vaikų emocinę ir psichologinę būseną.

Seminaro,kuris vyko spalio 29d. Vilniuje,Jakšto 9, metu buvo kalbama :apie laiką,kuris mūsų  gyvenimą praturtina tam tikra emocija,apie tai kada mes jaučiamės patogiai ir lengvai,apie tai kas mus džiugina,apie suirzusią nuotaiką, kuomet kasdienės situacijos sukelia nepasitenkinimą, apie visišką nenorą bendrauti ir veikti, apie stiprius jausmus, nerimą, pyktį, liūdesį ar pavydą, apie žmones kurie mus nuvilia ar net ir išgąsdina.

Buvo sudarytos  trys  diskusijų grupės, kuriose dalyvavo 7 pacientai  (20-25 metų amžiaus) ir 8 (sergančių vaikų iki 18 metų) artimųjų.

Prie kavos puodelio  netrūko geros nuotaikos, pliūpsnių ašarų… džiugesio ir gyvybingumo.

Kaip sake dr.Ela -“ašaros reikalingos. Jei vengsime, neigsime, mėginsime visas blogas emocijas kažkur savyje užspausti ir paslėpti, jos gali visai nelauktai iškilti į paviršių, išsiveržti ne pačioje geriausioje mums situacijoje, dažnai kur kas subtilesniais ir žalingesniais būdais. Neigiantis emocijas žmogus kartu nuneigia ir dalį savo natūralaus gyvenimo ir patirties”

Reikšmingu akcentu tapo  palinkėjimas “Geros nuotaikos jums niekas nepadovanos, jeigu tokios dovanos nenorėsite priimti. Gerą nuotaiką dažniausiai reikia susikurti patiems

Parengė Lina Puoderytė