Neįgaliems pensininkams – paprastesnė specialiųjų poreikių lygių nustatymo tvarka

Pensinio amžiaus asmenys, kuriems Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) nustato specialiuosius poreikius (pvz., slaugos, pagalbos (priežiūros) ir kuriems reikalingos įvairios socialinės paramos priemonės, pagal šiuo metu galiojančią tvarką kreipiasi į savivaldybes, kad jiems nustatytų specialiųjų poreikių lygį. Pagal šiuos nustatytus lygius ir teikiama atitinkama socialinė parama ar lengvatos (pvz., kompensuojami vaistai, medicininė reabilitacija, transporto lengvatos, parama būstui įsigyti ar pritaikyti ir pan.).

Nuo 2019 m. sausio 1 d. specialiųjų poreikių lygių nustatymo procedūra paprastėja. Pensinio amžiaus asmenims, kuriems NDNT nustatys specialiuosius poreikius, kartu nustatys ir jų lygį, taigi papildomai dėl jų niekur kreiptis nebereikės. Nustačiusi specialiųjų poreikių lygį, NDNT išduos ir neįgaliojo pažymėjimą. 

Asmenims, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus sukakties dienos buvo nustatytas darbingumo lygis,  NDNT nustatys neterminuotą specialiųjų poreikių lygį (savaime suprantama, jei asmuo to pageidaus ir pateiks raštišką prašymą). Jei tokio asmens darbingumo lygis buvo 0–30 proc., jam bus nustatytas didelių specialiųju poreikių lygis, jei 35–55 – vidutinių.

Pažymime, kad jeigu asmeniui neįgaliojo pažymėjimą buvo išdavusi savivaldybė, jo pasikeisti nereikės, jis galios iki nurodyto termino.

Naująją specialiųjų poreikių lygio nustatymo tvarką nustato 2018 m. spalio 12 d.  Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymas Nr. 563 „Dėl specialiųjų poreikių lygio nustatymo asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžių, tvarkos aprašo patvirtinimo“.