EMSP ir Baltijos regiono IS lyderių susitikimas

EMSP ir Baltijos šalių IS organizacijų susitikimas Vilniuje

 

 

 

 

Vasario 6 dieną Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjunga kartu su Europos išsėtinės sklerozės Platformos gen.direktore Elisabeth Kasilingam surengė Baltijos šalių ,Lenkijos ir Baltarusijos IS organizacijų lyderių susitikimą su tikslu pasidalinti patirtimi ir surasti naujų galimybių veiklai vystyti.

Lietuvos IS sąjungos vadovė Aldona Droseikienė pristatė galimybes, kuriomis galėtų pasinaudoti šalių nevyriausybinės organizacijos teikdamos bendrus projektus.Kiekvienos šalies atstovai pristatė savo organizacijas, projektus ir tolimesnėje perspektyvoje savo lūkesčius. Be abejo, kiekviena šalis yra skirtinga savo ekonomika,kultūra ir nacionalinėmis tradicijomis, tačiau mūsų susitikimo tikslas buvo pasiekti visiems priimtiną susitarimą, kaip plėtosime veiklą šiame Baltijos regione.

LISS vadovė A.Droseikienė pristatė Lietuvoje atliktą tyrimą “ Pacientų ir jų globėjų tyrimas apie IS įtaka gyvenime“.Diskusijoje išryškėjo kai kurie skirtumai tarp Lenkijos ir Baltijos šalių pacientų gyvenimo kokybės rodiklių.Lenkijoje yra greičiau suteikiamos šeimos paslaugos, bet  gydymo prasme-Lietuva yra pasiekusi geriausių rodiklių.Lietuvoje yra kompensuojami visi vaistai, kurie yra pasiekiami ir Europos sąjungoje,kai tuo tarpu Lenkijoje ir Baltarusijoje pacientai dar tik tikisi ir laukia. Visi pastebėjome, kad naujai susirgę žmonės dar yra užsisklendę ir nenori atsiverti bei nėra motyvuoti prisidėti prie organizacijos veiklos ir dalyvauti tarptautiniuose projektuose dėl anglų kalbos barjero.

Moderuojant andragogei Lianai Mogišaitei piešėme, rašėme,fantazavome kokias persektyvas matome savo organizacijos veiklose.

Išvadoje: Kaip ir visoms nevyriausybinėms organizacijoms, taip ir mūsų organizacijų veiklai yra reikalingi tiek žmogiškieji, tiek techniniai – materialiniai, tiek ir finansiniai ištekliai.

Tai buvo antras susitikimas (pirmas vyko rudenį per skype) ,o tęsinys EMSP konferencijos metu plenarinėje sesijoje.Tikimės ledai pajudės,ar bent sugrįš į ankstesnius bendradarbiavimo kelius, kuomet vieni pas kitus lankydavomės ir vykdydavome bendrus projektus.