Lietuvos sveikatos ministerijos finansuojamas projektas „Gyvenk sveikai“

Projekto sritis: Sveikos gyvensenos ir jos kultūros formavimas.

Pagal projektų prioritetą: Sveikatą stiprinančio fizinio aktyvumo skatinimas.

Projekto aprašymas 

Projekto įgyvendinimo vieta: Vilniaus, Kaunas, Panevėžys, Klaipėda, Šiauliai.

Trukmė: 12 mėnesių.

Projekto tikslas – suburti fiziškai aktyvių ir sveiką gyvenimo būdą pasirinkusių išsėtine skleroze sergančiųjų ir jų artimųjų bendruomenę.

Projekto uždavinys – paskatinti išsėtine skleroze sergančiuosius bei jų artimuosius būti fiziškai aktyvesniais.

Pagrindinė  projekto tikslinė grupė yra IS sergantieji ir jų artimieji.

Numatoma, kad projekto veiklose tiesiogiai dalyvaus ne mažiau kaip 100  IS sergančiųjų ir 100 jų artimųjų.

Projekto vykymo laikotarpiu organizuosime atskirą seminarų ciklą fizinio aktyvumo skatinimui. Seminarų metu  dirbsime ne tik su tikslinės grupės motyvavimu būti fiziškai aktyvesniais, tačiau daugiau nei pusė seminaro laiko  skirsime praktiniams užsiėmimams, kurių metu profesionalus kineziterapeutas parodis, kaip taisyklingai mankštintis ir sportuoti.

Seminarus organizuosime 5 miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose- po du kiekviename.. Iš viso 10 seminarų. Kiekviename seminare numatoma, kad dalyvaus apie 20 dalyvių iš skirtingų IS organizacijų Lietuvoje – tiek sergantieji, tiek ir jų artimieji.

Du seminarai tai pačiai grupei numatyti dėl siekio užtikrinti veiklos tęstinumą, t. y. pirmo seminaro metu bus siekiama paskatinti būti fiziškai aktyvesniais ir pateikiami praktiniai pratimai ir patarimai. Antro seminaro metu būtų aptariamos dalyvių patirtys arba aiškinamasi, kokios priežastys lėmė, kad dalyviai nepasirinkto būti fiziškai aktyvesniais. Tokių būdu būtų užtikrinamas grįžtamasis ryšys tiek projekto dalyviams, tiek ir mūsų organizacijai.

Seminarų metu dalyviai bus supažindinti su šiaurietiško ėjimo aspektais, kinų mankšta TAI ČI, pilatesu, joga bei kitomis galimomis mankštomis bei sportais, kurie gali būti pritaikomi IS sergančiųjų fizinėms galimybėms, nes netinkamai pasirinkta mankšta ar sportas gali pakenkti,. Teorija bus apjungta su praktika, parodyti, ką ir kaip galima atlikti. Seminarų įgyvendinimui bus įsigytas inventorius mankštoms ir praktiniams užsiėmimams. Seminaro dalyviams taip pat bus parengta metodinė medžiaga  (atmintinė), kurioje bus atspindėta pagrindinė su fiziniu aktyvumu susijusi informacija, praktiniai patarimai ir vaizdinė medžiaga.

Viena iš papildomų motyvacinių priemonių, o taip pat ir projekto metų organizuojamų seminarų įprasminimas praktinėje veikloje bus sporto renginys, kuriame dalyvaus tikslinės grupės nariai iš visos Lietuvos. Renginio metu bus vadovaujasi šūkiu, kad svarbu dalyvauti, o ne laimėti. Taip akcentuojant ne tikslą varžytis, bet tikslą dažniau pajudėti, pabūti kartu su bendraminčiais, paskatinti vieni kitus būti fiziškai aktyvesniais

Taip pat projekto pabaigoje surengsime konferenciją.Konferencijos organizavimas numatomas dėl dviejų pagrindinių priežasčių – projekto metu pasiektų rezultatų aptarimui bei tolimesnės organizacijos veiklai sveikos gyvensenos srityje planavimui. Konferencijos metu apžvelgsim vykdomo projekto rezultatus bei aktualijas,  paviešinsim sėkmės istorijas, susijusias su sveikos gyvensenos bei fizinio aktyvumo įgūdžių raida.

Konferencijos pabaigoje bus parengtas planuojamų veiksmų šioje srityje planas.